Get Amazing Stories

Get great contents delivered straight to your inbox everyday, just a click away, Sign Up Now.

Hozleiter Fanny Mosolykát: a lehetetlen motiválja

Hozleiter Fanny Mosolykát: a lehetetlen motiválja

 
 

 

metropol.hu: Hozleiter Fanny Mosolykát: a lehetetlen motiválja

Mosolykaként nem kerekes széke, hanem kitartása, akarata és életszeretete teszi Fannyt mássá, speciálissá. Blogján kívül nemrég megjelent, Te döntesz című könyvéről is mesélt a Metropolnak.

Az izomsorvadása miatt kerekes székben élő lánynak kistiniként 18 évet jósoltak, már az után, hogy rákbeteg édesanyját elveszítette. Az anyagi gondok sem kerülték el őt és édesapját, Fanny azonban megtanulta, hogy egy dolgon biztosan változtathat: a hozzáállásán. Előadásokat tart, iskolákat látogat, családvédelmi központban dolgozik, mára internetes követők tízezreinek ad reményt. És nemrég múlt 25 éves.

metropol.hu: Miért volt fontos az ön számára ennek a könyvnek a megjelenése?
Hozleiter Fanny Mosolyka: Mert végre komplett képet ad rólam. Nemcsak édes, mosolygó kislány vagyok, aki ide-oda gurul, a könyvben a mélypontjaim, csalódásaim is benne vannak.

metropol.hu: A könyvében leírja, hogy sokáig nem kereste a kerekesszékesek társaságát, mert félt, hogy az állapotukról kialakított másfajta felfogásuk negatívan hat önre is. Mára ez megváltozott, így megkérdezhetem: mit gondol, átlagos az a hozzáállás, amellyel a helyzetét kezeli?
Hozleiter Fanny Mosolyka: Sokan élik hasonlóan az életüket. Vannak, akik hozzám hasonlóan pörögnek: dolgoznak, karriert építenek és sportolnak, de van, aki otthonról sem mer elindulni. Nem lehet kategorizálni, ugyanaz a helyzet velünk is, mint az átlagemberekkel: van, aki bevállalósabb, és van, aki a saját pocsolyá­jában ül.

metropol.hu: Volt már olyan vagány tette, amit megbánt?
Hozleiter Fanny Mosolyka: Nem, illetve egyetlen dolog: amikor azt hittem, hogy 18 éves koromig fogok élni és buliból buliba jártam, egy este édesapám nem akart elengedni, én pedig azt mondtam: mi van, ha ez életem utolsó bulija, ő pedig nem enged el? Ez sok volt, azonnal tudtam. De a repülést vagy a metrózást – ami azért elég veszélyes – nem bánom, mert nagy sikerélmények voltak. Rájöttem, hogy a lehetetlen motivál. Olyan, hogy lehetetlen, szinte nincs is.

metropol.hu: Úgy tűnik, mintha hátrányos megkülönböztetéssel nem is találkozott volna életében.
Hozleiter Fanny Mosolyka: Járok iskolákba és cégekhez tréningeket tartani, egyszer egy ilyen alkalommal kérdezte meg egy fiú, hogy csúfoltak-e. Volt ilyen, de semmi emlékezetes. Voltak apróságok, de nem vettem fel. Észre sem veszem már, ha furán néznek, mióta elfogadtam magam és szeretem azt a nőt, aki vagyok.
metropol.hu: Mit szeret ezeken a tréningeken?
Hozleiter Fanny Mosolyka: Látni a néhány óra alatt végbemenő személyiségfejlődést. Ha egy iskolába megyek, kezdetben 2-3 méterre tőlem ülnek le a gyerekek, nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Aztán beszélgetünk, a végére már szinte rám másznak, a kocsi szélére ülnek. Az emberek hajlamosak eleinte finomkodni, de ez nem kell, fölösleges. Olyan csaj vagyok, mint bárki más. A kerekes szék sem több, mint egy szemüveg.

metropol.hu: Ritka fokú őszinteség jellemzi. Ez mindig is a sajátja volt?
Hozleiter Fanny Mosolyka: Velem minden ember közeli kapcsolatból indul, innen lehet távolabb kerülni. Ha azt szeretném, hogy az emberek közeledjenek hozzám, azért nekem is kell tennem. Az a feladatom, hogy megmutassam, kerekes székben élni nem pokoli dolog. Igaz, vannak pokoli részei, de nem mindegy, hogy állunk hozzá. Lehet sopánkodni, vagy örülni. Sajnálhatom, hogy nem tudok járni, vagy örülhetek annak, hogy érzem a lábam, hogy tudok beszélni.

metropol.hu: Mára sokak példaképévé vált. Önnek ki a példaképe?
Hozleiter Fanny Mosolyka: Édesanyám. Ő mindig löketet adott, hogy gyerünk, csináljam meg, amit kell. Gyerekként belém nevelte ezt, és ha neki ment a dolog, akkor amit elkezdett, nekem be kell fejeznem. Nem azért küzdött 12 évet, hogy eldobjam ezt az egészet.
Hozleiter Fanny Mosolyka

  • 1988-ban született, izomsorvadását kisgyermek-korában diagnosztizálták.• A folyamatos mozgás-terápia mellett is kerekes székbe kényszerült, 12 évesen elvesztette rákbeteg édesanyját.• Végzett telefonos operátori munkát, majd a Csibész Családvédelmi Központban kezdett el dolgozni.• Folyamatosan írta blogbejegyzéseit, a média is felfigyelt rá, végül A tévé ügyvédje című műsornak köszönhetően kijutott egy kínai őssejtkezelésre.• Néhány napja jelent meg Te döntesz című könyve.

http://www.metropol.hu/cikk/1113940-hozleiter-fanny-a-lehetetlen-motivalja