Get Amazing Stories

Get great contents delivered straight to your inbox everyday, just a click away, Sign Up Now.

A valóság ennél sokkal keményebb

A valóság ennél sokkal keményebb

 
 

 

“Te döntöd el, mit hozol ki az életedből” – írja a Facebookján Hozleiter Fanny, vagy ahogy mindenki ismeri, Mosolyka. Azért kezdett blogot írni, hogy boldogsággal, pozitív élményekkel segítsen kitölteni az emberek életét. Azóta közel 100 inspirációs előadást tartott, és már a harmadik könyvét írja. Sikerről, szerelemről és terveiről beszélgettünk vele.

“Nem sajnálatra vágytam”

Milyen számodra egy tökéletes nap? Mikor érzed azt, hogy boldog vagy?

Szeretem az olyan napokat, amikor tudok magamért és másokért is tenni. Mosolyt, örömet okozni. Azok a napok a legszebbek, amikor minőségi időt is együtt tudunk tölteni férjemmel, Sándorral. Megtalálni a munka – ami bár szerelem is -, és a magánélet között a harmóniát, az az igazi. Akkor vagyok igazán boldog és hajtom mosolyogva állomra a fejem.

Neked mit jelent a siker, miben méred? Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek?

Nyolc éve azért kezdtem el írni, mert azt éreztem, hogy sokan csak egy mosolygós kislánynak látnak, aki ide gurul, oda gurul, és mindene megvan. A valóság ennél sokkal keményebb. Azokhoz a mosolyokhoz iszonyú mélységek is hozzátartoznak, ahogy a sikerekhez is nagy küzdelmek. Nem sajnálatra vágytam még véletlenül sem, sokkal inkább fair képre. Megmutatni, hogy nem divatból akartam akkor kiutazni egy költséges külföldi terápiára, hanem sokkal inkább azért, hogy mindenkiben tudatosítsam, mekkora jelentősége van egy apró fejlődésnek is, mennyire fontos az esély. Láttatni, hogy mi van az ajtók mögött, és megmutatni, hogy nincs lehetetlen, hogy a gyógyíthatatlan csak egy vélemény, de van más út is, ahol bizony fejlődni is lehet. A motivációs előadásaim alkalmával saját élményekről, tapasztalatokról mesélek, ezen felül meg is mutatom fizikai eredményeimet, hisz beszélni valamiről egészen más, mint meg is valósítani azt. Motivációs előadásaim részleteiről bővebben hivatalos weboldalamon, a Mosolyka.com oldalon írok.

Másfél éve ismerkedtél meg Sándorral, aki immár a férjed. Ő könnyen elfogadta, megszokta, hogy ismert és sikeres vagy?

Nem! Kezdetben kimondottan nem viselte jól. Bárhová elmentünk együtt, valaki biztosan odajött hozzánk. Azt is nehéz volt megszoknia, hogy ami a zárt ajtók mögött történik, azt olykor megosztom a világgal. De mára már érti és igyekszik nagy alázattal kezelni.

Mosolyka és férje, Sándor

Nagyon sok emberrel találkozol. Ha egy idegen érkezne a Földre és neked kellene elmagyaráznod, mit érdemes tudni az emberekről, mit mondanál?

Azt, hogy az érzelmek befolyásolják az embereket, és minél többször kellene tudatosítani bennük a „Te döntesz!” filozófiát. Ennek az a lényege, hogy vannak élethelyzetek, szituációk, amik olykor nehezek vagy könnyűek, de mindig a kezünkben a döntés: valamit feladunk vagy megcsináljuk, sírunk rajta vagy igyekszünk megtalálni benne a lehetőséget.

Rengeteg helyen jársz előadást tartani és láthatóan nagy hatással vagy az emberekre. Tartasz attól, hogy amit átadsz, az csak ideig-óráig tart ki náluk és a szürke hétköznapok ugyanúgy felőrlik őket? Szerinted mit tudsz tenni azért, hogy a hatás hosszú távú és maradandó legyen?

Ilyesfajta félelmeim nincsenek. Általában azt nézem, ami megmarad az emberekben, és nem azt hiányolom, ami elszállt. A motivációs előadásaim végén általában be tudják szerezni az általam írt vagy készített kis mosolycsaló dolgokat, amiket haza tudnak vinni, hogy emlékeztessem őket mindarra, amit hallottak. Ilyen például A Te döntesz című könyvem. Vagy a hasonlóképpen Te döntesz bögréim, amik minden reggel emlékeztetik az embereket arra, hogy te döntesz, mit hozol ki a napodból, az életedből, a helyzetekből.

“Olykor éreztem, hogy túlvállalom magam”

Szerinted miért van szükségük az embereknek arra, hogy valaki bátorítsa őket, hogy merjenek boldogok lenni?

Mindenkinek jól jön egy kis pozitív megerősítés. A Lélekkód című könyvemből idézve egy gondolatot: “Sokkal jobb a lelkesítők tengerén hajózni, mint a hitetlenkedők hegyén sátorozni.” A megerősítések könnyítenek céljaink elérésében, és ezért fontosak. Én ezt igyekszem átadni. Továbbadni. Megmutatni.

“Úgy tudok igazán adni, ha jól vagyok”

Nagyon sokat teszel másokért. Mi a fontosabb számodra: a mások boldogsága vagy a sajátod? Nem érzed úgy, hogy néha a sajátod háttérbe szorul?

Az utóbbi időben többször feltettem magamnak ehhez hasonló kérdéseket. Be kell, hogy valljam, olykor éreztem, hogy túlvállalom magam, és többször helyezek másokat magam elé. Bár ezt sosem bántam, és mindig inkább feltöltött lélekben. De a testem már sokszor kiabált, hogy foglalkozzak vele is. Kimondottan nehezen tudtam meglépni azt, hogy az életemben én legyek a főszereplő és ne mások. Még most sem megy igazán. De dolgozom az ügyön. Arra kellett rájönnöm, hogy ez nem önzőség, hanem ez teszi lehetővé azt, hogy továbbra is csinálhassam, amit szeretek. Úgy tudok igazán adni, erőt előcsalogatni, ha jól vagyok, testben és lélekben.

Azt vallod, mindenki maga dönt. Mit tartasz életed legjobb döntésének és mit a legrosszabbnak?

Szerintem nincsenek rossz vagy jó döntések. Inkább csak döntések. Amik helyzeteket hoznak magukkal. Melyekből mi hozzuk ki a “jót” vagy “rosszat”. Sok mindent lehetne hibának mondani az életben, de ha azokat hibának nevezzük, akkor nem tanultuk meg a leckét, és nem vettük észre, amit észre kellett volna.

Kitől tanultál a legtöbbet? Volt/van példaképed?

A szüleimtől sokat tanultam. Édesanyámtól például azt, hogy ha valamit nem próbálok meg, valaminek nem adom meg az esélyét, akkor úgy biztos nem is sikerülhet. Viszont, ha nekifutok, akkor sem biztos, hogy elsőre sikerül; de ne adjam fel, mert csak a módszert, a látásmódot kell megváltoztatnom, és ha kitartó vagyok, a megoldás ott lesz előttem. Édesapámtól a kitartást tanultam meg. Ő egy ponton eldöntötte, hogy mindent megtesz értem, és ebből semmi sem zökkenthette ki. Ahogy anyu sem, úgy ő sem mondta, hanem tette a dolgokat.

“Ha itt és most feladod, akkor miért küzdöttél?”

Szerinted mi az a három dolog, ami egy sikeres nőben meg kell, hogy legyen?

Kreativitás, rugalmasság, kitartás.

Volt olyan pont a karrieredben, amikor már majdnem feladtad? Mi segített átlendülni a mélyponton?

Nem kifejezetten a karrieremben. Inkább az életben. De abban a pillanatban, hogy megfordult a fejemben vagy kimondtam, hogy feladnám, hatalmas méretű harangok szólaltak meg bennem. Kiabálva és kérdezve azt: Ha itt és most feladod, akkor eddig miért küzdöttél?

“Az eddigi életem kellett ahhoz, hogy ma az legyek, aki”

Óriási a pörgés körülötted. Mivel töltődsz fel? Hogyan kapcsolsz ki?

Az utóbbi időben kicsit visszavonultam. Bár így sem tudom, mikor volt olyan, hogy két-három napnál többet egyhuzamban pihentem volna. Feltölt a Balaton. Egy jó könyv. Ha Sándorral lehetek. Az alkotás, és az, ha a pillanatban lehetek. A pörgős, budpesti lány mára átalakult bennem nyugisabb, balatoni nővé.

Két igazi sikerkönyvet írtál. Mi az a könyv, amit annak ajánlanál, aki szeretne hasonló karriert befutni? Mi az a könyv, amit szerinted minden nőnek el kell olvasnia?

Most kicsit hazabeszélek, de két saját könyvemet, a Te döntesz és a Lélekkód című műveket ajánlanám. A Te döntsz című könyvemben az elmúlt 27 évem tapasztalatait, élményeit írtam le, hogy honnan, hova és hogyan jutottam. Összességében az eddigi életem kellett ahhoz, hogy ma az legyek, aki.

“Feltölt a Balaton, egy jó könyv, vagy ha Sándorral lehetek”

Idén óriási projektet valósítasz meg: egész estés filmet készítetek, amelyre közösségi finanszírozásban gyűjtöttétek össze a pénzt. Még túl is szárnyaltátok a célt, amihez gratulálunk! Honnan jött a film ötlete és mit vársz tőle, ha elkészül?

Köszönöm szépen, köszönjük szépen, de azért pontosítanék. Egyelőre még nem a film gyártásához szükséges pénz gyűlt össze, hanem az első lépcsőfok, amit azért tűztünk ki, hogy meglássuk, van-e létjogosultsága, érdeklődője, leendő nézője a PillanatCsillag, a pillanat értéke című filmnek. Legnagyobb örömünkre határozott igen a válasz. Mind a visszajelzések, mind a lenyűgöző számok azt jelzik, hogy az emberek nagyon várják, hogy a vászonra kerüljön. A weboldalamra, a Mosolyka.com oldalra már felkerült egy pár perces ízelítő is arról, hogy milyen hangulata lenne a filmnek. Itt egyébként az előre megvásárolt jegyekből a közösségi kampány lezárása óta is gyarapítjuk a film megvalósításához szükséges keretet.

Az a tervünk, hogy egy olyan egész estés filmet alkossunk, ami nem csak egy love story, kiemel a szürke hétköznapokból és még tükröt is tarthat elénk. Azt vettük észre, hogy annyi ember él a múltjában, miközben a jövőről ábrándozik, hogy észre sem veszi, és már elszállt a jelene. Öröm számunkra, hogy egyre több cég ismeri fel: a PillanatCsillag című film létrejöttének a támogatása nem egy szimpla megjelenést nyújt, hanem ennél sokkal többet mindamellett, hogy erős társadalomformáló hatása lesz.

A filmben esküvői jelenet is lesz: megvan már a ruhád a nagy pillanatra?

Még nincsen. De ahogy az életben, úgy a filmben is korall színű lesz.

Biztosan forgatsz már valamit a fejedben: mik a terveid a film utánra? Várható egy újabb nagy projekt?

Terveim szerint a film után érkezik a harmadik könyvem, ami szintén a pillanat értékéről fog szólni. Nem kizárt, hogy rövid időn belül már hárman leszünk, és két lábon járva tartom a motivációs előadásaimat.

Fotó: Gera Zsolt

Fotó: Csiszér Goti

http://www.femcafe.hu/cikkek/inspiralo-nok/interju-hozleiter-fanny-mosolykaval